|
Falowniki Forum Instrukcje Porady
|
Zabezpieczenia falownika |
Autor |
Wiadomość |
kanieszczak
|
Wysłany: 2009-10-29, 11:23 Zabezpieczenia falownika
|
|
|
Witam,
piszę prace dyplomową i potrzebuje jakiś mądrych artykułów z konferencji bądź książek (najlepiej pdf), w których mógłbym coś znaleźć na temat zabezpieczeń do falownika. Od promotora dostałem normę, w której falownik musi mieć następujące zabezpieczenia:
- przed zanikiem fazy
- przed zbyt wysokim napięciem
- zanikiem wentylacji
- nadmierną prędkością
- nadmierną temperaturą elementów połprzewodnikowych
- utratą prędkościowego sprzężenia zwrotnego.
Musze znaleźć praktyczne rozwiązania więc mile widziane podanie jakiś linków do producentów takich zabezpieczeń bądź falowników z takimi zabezpieczeniami |
|
|
|
 |
IGBT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 184 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-29, 15:23
|
|
|
Zabezpieczenia te i wiele innych posiada praktycznie każdy przemiennik częstotliwości.
Zabezpieczenia w falowniku są realizowane prawie wyłącznie programowo - falownik mierzy różne parametry pracy, porównuje je z dopuszczalnymi i generuje usterkę w przypadku przekroczenia danej wartości.
Co byś chciał konkretnie wiedzieć, bo twoje pytanie jest mocno ogólne?
Katalog czy DTR falownika nie poda ci rozwiązania jak dane zabezpieczenie stworzyć. |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 60 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 436 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2009-10-30, 16:32
|
|
|
Istotne są zabezpieczenia chroniące silnik, a więc całka z I^2t (liczona programowo), kontrola prądów fazowych na wyjściu (ograniczenia krótko- i długoczasowe, np. 150%/100%). Brak fazy na zasilaniu może być traktowany jako błąd - lub nie, np. w małych falownikach,gdzie może być zasilanie 1x230 lub 3x230. |
|
|
|
 |
kanieszczak
|
Wysłany: 2009-11-03, 22:08
|
|
|
Mam rozumieć, że w nowych falownikach nie stosuje się raczej jakiś fizycznych elementów, które chronią przekształtnik, ale wszystko załatwia program.
Jeśli starsze przekształtniki nie mają takich zabezpieczeń, a my chcemy je dodatkowo zabezpieczyć to jednak umieścimy przed nim przekaźnik zabezpieczający. Myślałem właśnie o taki elementach. O konkretnych producentach.
Przez brak prędkościowego sprzężenia zwrotnego mam rozumieć, że nie ma sygnału z enkodera i takie zabezpieczenie posiadają nowe falowniki - brak sygnału program określa jako usterkę. A czy można zrobić to inaczej? Za pomocą przekaźnika.
Szukam teorii na ten temat. Jak to wszystko wygląda w praktyce. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 14 postów. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|