|
Falowniki Forum Instrukcje Porady
|
Zabezpieczenie falownika na zasilaniu. |
Autor |
Wiadomość |
norman

Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 44 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-03-10, 22:56 Zabezpieczenie falownika na zasilaniu.
|
|
|
Zauważyłem u producentów kilka metod zabezpieczania na zasilaniu falowników.
1. Jedna firma pokazuje na schematach wyłącznik silnikowy z zabezpieczeniem przeciążeniowym + zabezpieczenie zwarciowe stałe
2. Inna firma dedykuje wyłącznik silnikowy ale tylko z zabezpieczeniem zwarciowym
3. Kolejna firma nakazuje stosowanie szybkich wkładek bezpiecznikowych
4. Kolejna firma pokazuje w katalogach wyłączniki nadmiarowo-prądowe z charakterystyką typu " Z" dla urządzeń energoelektronicznych - półprzewodnikowych.
Patrząc na te rozwiązania właściwie widać ewidentnie że kierują się tylko i wyłącznie biznesem namawiając odbiorców aby kupując jeden produkt drugi ciągnął się za nim samoistnie.
Mam wrażenie że to nie są techniczne rozwiązania a jedynie biznesowe pułapki dla użytkowników |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 60 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 436 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2009-03-11, 02:33
|
|
|
Wg mnie w elektronice bezpiecznik pali się ostatni.
Ja daję zwykle 3-fazowy wyłącznik o charakterystyce C taki, jaki przysługuje do zabezpieczenia silnika włączanego stycznikiem.
Jeśli wstawiam falownik w istniejącą szafę, to w miejsce stycznika, czyli wyłącznik silnikowy - jeśli jest - to zostaje. Ale jeśli projektowe stosowanie wyłącznika silnikowego dla falownika ma w ogóle sens, to jest on przede mną głęboko ukryty.
Bywa też, że w dokumentacji trudno się doszukać wartości i typu zabezpieczeń.
Nic to - ostatnio widziałem szafę sterowania centralnym ogrzewaniem budynku - 3 obwody zawór+pompa na jednym regulatorze wielkości kostki masła. A szafa elektryczna miała pół metra sześciennego objętości, zasilanie siłowe z czujnikiem kontroli faz, zresztą wcale nie podłączonym, a wszystkie pompy były 1-fazowe według tego samego projektu, termiki i bezpieczniki szklane gdzie tylko się dało, przełączniki ręka-automat, jedyne, czego brakowało - to schematu. |
|
|
|
 |
vacon

Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Lut 2009 Posty: 15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-11, 10:13 Re: Zabezpieczenie falownika na zasilaniu.
|
|
|
norman napisał/a: | Zauważyłem u producentów kilka metod zabezpieczania na zasilaniu falowników.
1. Jedna firma pokazuje na schematach wyłącznik silnikowy z zabezpieczeniem przeciążeniowym + zabezpieczenie zwarciowe stałe
2. Inna firma dedykuje wyłącznik silnikowy ale tylko z zabezpieczeniem zwarciowym
3. Kolejna firma nakazuje stosowanie szybkich wkładek bezpiecznikowych
4. Kolejna firma pokazuje w katalogach wyłączniki nadmiarowo-prądowe z charakterystyką typu " Z" dla urządzeń energoelektronicznych - półprzewodnikowych.
Patrząc na te rozwiązania właściwie widać ewidentnie że kierują się tylko i wyłącznie biznesem namawiając odbiorców aby kupując jeden produkt drugi ciągnął się za nim samoistnie.
Mam wrażenie że to nie są techniczne rozwiązania a jedynie biznesowe pułapki dla użytkowników |
Zabezpieczenie na zasilaniu falownika ma na celu tylko i wyłącznie zabezpieczenie przed zwarciem. Zabezpieczenie przed przeciążeniem załatwia falownik. Jeśli chodzi o wkładki szybkie lub zwłoczne to tutaj sprawa wygląda różnie u różnych producentów. Np. Vacon nie wymaga wkładek szybkich dla mocy do 160kW. Powyżej wkładki szybkie. Istotną sprawą tutaj jest że duże napędy są najczęściej bliżej transformatora niż małe i ewentualny prąd zwarcia jest większy. To jest między innymi powód wymogu stosowania wkłądek szybkich. |
|
|
|
 |
lukasz
|
Wysłany: 2009-04-16, 11:48
|
|
|
Do tej pory pracowałem głównie z Toshibą i tam na każdy model zabezpieczany był wyłącznikami nadmiarowo-prądowymi z charakterystyką Z. Wadą tego rozwiązania był długi czas oczekiwania na ich dostawę... :(
Również uważam, że wystarczy ochrona przed zwarciem - reszta w gestii falownika. Tak więc stosowanie wyłączników silnikowych jest zbyteczne. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 13 postów. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|